PDA

Tam Sürüm Bilgini Göster : Yabanci tariflerde gecen terimlerin, evde yapimi

Deniz Guney
27-02-2006, 06:48
Biliyorsunuz bircok yabanci tarifte insanimizin kimi kez yabanci oldugu, kimi kez ceviremedigi bir takim terimler bulunmakta...

Ben burada uzun yillardir bu tip seyleri rahatlikla bulmama ragmen, katkili ve hormon icerdigi gerekcesiyle pekcogunu evde yapiyorum kendim..

Yazacagim tarifleri daha once uyesi oldugum grubada iletmistim.

Sizlerin de faydalanacagini umuyorum.

Tek yapmaniz gereken yazili olani degistirmeden uygulamak..Cunku un bile Turkiye ile degisiyor.

sevgiyle

@Sevgili Muzaffer, ikinci bir nick almak zorunda kaldim(aslinda hic sevmedigim seydir) eskiyi silersen sevinirim.

Deniz Guney
27-02-2006, 07:09
Sour Cream

Genellikle cesitli hafif keklerde veya ust kaplamalarda(bazen) kullaniliyor.Gectigi her tarifte sade ve suyu hafif suzulmus(tam manasiyla suzme yogurt degil) yogurt kullanabilirsiniz.

Ornegin cheesecake tarifinizde 500gr krem peynir geciyorsa 250 gr krem peynir+250 gr yogurt karisik kullanabilirsiniz.Eger susleme icin kullanacaksiniz(ust kaplama kremasi vs.) suyun iyice suzdureek kullanin zira bu tip kaplamalara seker ilave edildiginden suyunu iyice susmezseniz daha fazla sulanacaktir.

Cake Flour

Eger tarifinizde, bu deyim geciyorsa Turkiyedeki bildigimiz beyaz una nisasta eklemeniz gerekiyor.Ornegin toplam olcuden belli miktar unu cikarip yerine(ornegin 3,5 su bardagi un ise, yarim su bardagi unu cikarin yerine nisasta ilave edin) nisasta koyun ve mutlaka eleyerek kullanin.

Self-raising Flour

Bu un cesidi icinde kabartma tozu ve bir miktar tuz barindiran undur.
bu un icin fiks bir olcu vereyim onceden hazirlayin, bir kavanoza koyun hazir elinizin altinda olur.

4 cup un+2 tatli kasigi tuz+2 yemek kasigi kabartma tozu bu yaklasik bir kilo una tekabul eder , yalniz 3 kere eleyeceksiniz.

Sugar Cinnamon

Tarifinizde, boyle bir deyim varsa tarcina robotta cekilmis seker ilave edip karistirarak kullanin.Orn; 2 yemek kasig ise, bu olcu seker+tarcin karisik halde iki yemek kasigi olmali...

heavy cream/heavy whipping cream

Gene ust kaplamalarda, veya kahve vs. turu iceceklerde bazen corba ustune kullanilan hafif bir krema turu..Yaklasik %35 yagli sut iceriyor.Kivami cirpildiginda bizim krem santiye benziyor.Tarifte geciyorsa sayet yerine normal krema veya krem santi kullanilabilir.

confectioner's sugar
Ozellikle ust susleme veya mereng yapma icin gerekiyorsa;
tam Turkce karsiligi pudra sekeri gibi algilansa da, gercekte 3 kere robottan gecirilmis ve belli oranda misir nisastasi katkili bir seker turu..Cunku Turkiye'deki seker kristalleri Kuzey Amerikaya gore cok buyuk...Cekmeden kullanirsaniz kekler pastalar gerektigi kadar kabarmayacaktir ve sert olacaktir.

Ornegin bir bardak geciyorsa olcu, bardagin 4/1' ni ayirp yerine misir nisastasi ilave edip eleyerek kullanilmasi gerekiyor.

Lemongrass citronella veya fever grass olarak da gecebilir.

Bir cesit baharattir.Turkiye'de cok az yerde yetisiyormus. Yerine, limonu rendenin ince tarafiyla rendeleyerek, guneste veya golgede kurumaya birakin.Iyice kurudugundan emin olunca dilerseniz robottan gecirip cam kavanozda saklayabilirsiniz.

Lemongrass'in yerine kullanilabilecek tek bitki limon kabugu veya limon yapragi oldugundan..
1 limon kabugu 2 lemongrass dalina esittir.

Butter Milk-Sour milk-Cultured Milk

Tarifinizde bunlardan bir terim geciyorsa;

Sut'e( 1 cup olcu icin) 1 yemek kasigi sirke karistirin.Kullanmadan once bir on dakika bekleyin.Daha sonra kullanin.

Shortening

Genellikle bazi tart ve kek tariflerinde gecer. Kati sekilde satilir.Eger tarifiniz bu deyimi iceriyorsa sivi sebze yagi veya kati haldeki sebze yagini kullanabilirsiniz.Asla aycicek yagi degil ama...

Consended Milk/ Sweetened Consensed Milk

Bazi tariflerde gecer kek vs.
Evde yapimi:

1 cup cok iyi kaynamis su
1/4 cup margarin
2 cups toz seker
4 cups dusuk kalorili (sismanlatmayan) sut tozu

Kaynamis suyu blendir veya robota koyun seker ve margarini icine ekleyip iyice cekin.Ardindan sut tozunu 1'er cup, 1'er cup olmak uzere bir kerede dokup herdoktugunuz 1 cup sut tozunu iyice yedirdikten sonra digerini bir krede dokerek cekmeye devam edin.

Cam kavanozda dolapta muhafaza edebilirsiniz.

Simdilik aklima gelenler bunlar sorulariniz olursa yanitlarim.

Deniz Guney
27-02-2006, 07:16
Ev yapimi jelatin

Bu tarifi pasta ustu, pastanin keki vs.amacli kullaniyorum.Yani hem ic hem susleme anlaminda...

3/4 cup seker
2 yemek kasigi misir nisastasi
1/2 cup su
1/4 cup kullandiginiz pastada bulunan veya yakisacagini dusundugunuz meyve suyu(limon, portakal,cilek,visne,elma vs.)
4 yumurta sarisi

Bu olculer buyuk boy kelepceli kalipta yapilan bir pasta veya kek icindir.Siz olculerle(ozellikle yumurta) oynayabilirsiniz kullanacaginiz yere gore)

seker,nisasta, ve suyu guzelce kasikla karistirin.Ardindan meyve suyu ilave edin ve tencereyi atese koyarak,karistirmaya ara vermeden orta ateste kalinlasana kadar kaynatin.Sonra atesi kapatin.

Baska bir kapta yumurta sarilarini catalla hafifce cirpin.Bu tenceredeki karisimdan henuz tam manasiyla sogumadan 2 yemek kasigi alip yumurtalarin ustune dokun cabucak karistirin.Bu karisimi yeniden tencereye ilave edin.B kez tenecredeki karisimla ilave ettiginiz yumurtali karisimi birbirine yedirin.Oylece ilinmaya birakin.Ve kullanacaginiz tarifte kullanin daha sonra...

Kullanacaginiz yer eger meyveli bir tarif degilse, meyve suyunu kullanmayin.

Mesela ben marshmallow yaparken sade su kullaniyorum azatilmis olarak meyve suyu yerine..

Deniz Guney
27-02-2006, 07:19
Ev yapimi Marshmallow

Ben pasta kek vs.yaparken genellikle Stewart'in tariflerinden faydalandim yillarin icerisinde..Zira kadincagiz ciftlik kokenli biri oldugundan mumkun oldugunca ev yapimina kacan biri..Tarif'te ona aittir.

Malzemeler:

2.5 yemek kasigi jelatin(ev yapimini bir sonraki mailde yazacagim)
1,5 cup robotta uc kez cekilmis seker
1 cup hafif misir surubu
Cay kasigi ucuyla tuz
2 yemek kasigi vanilya ekstrasi
ayrica yarim cup su
islatilmis firca(pogacalarin ustune yumurta surdugunuz firca yani)
Ustune bulamak icin confectioner's(nisasta ve seker karisimi) seker

yapimi:

1,5 cup soguk suyun icine jelatini parcalayip mikserle iyice eritin.Yarim saat bekletin.Dinlensin.

Kalin tabanli bir tencerede,seker, misir surubu,tuz, yarim cup suyu dusuk isida seker cozulene kadar karistirin.Bu arada tencerenin yanina yapisan seker kristallerini islatilmis firca ile ice itin erisin.

Sonra atesi cok yuksege getirerek,(alinda bu islem icin termometre kullaniliyor termometre derecesi 240 dereceyi bulana kadar)termometreniz yoksa sayet agda kivamina ve bulasikligina gelene kadar kaynatin.Baloncuklar cikana kadar.Sakin yakmayin kahverengi hale getirerek..

Baloncuklar cikmaya baslyinca atesten alin.Mikseri dusuk hizda calistirarak, cozdugunuz jelatini yavas yavas ekleyip..Ardindan mikseri en yuksek hiza cekerek kalin bir hacim alana kadar yaklasik bir 15 dakika cirpin bu karisimi..

Bu adimdan sonra sivi vanilyayi ekleyin.Bir kez daha karistararak birakin.

Simdi bundan sonra iki adim var.Ister yaglanmis iki kasik yardimiyla kucuk toplar yapip sekere bularsiniz, yok ugrasamam diyorsaniz sayet bu karisimi genis bir tepsiye doktugunuz nisasta+seker tozunun ustune bosaltin iyice harmanlayin.Elinizle de bastirarak biraz inceltin.

Bir gece buzdolabinda kendine gelmesi icin birakin.Kesinlikle ustunu ortmeyin veya sarmayin cunku kurumasi lazim.Ertesi gun aldiginizda sayet uzerindeki seker azalmissa yeniden biraz seker tozuna bulayin.Mutfak makasiyla dilediginiz bicimi vererek(kare dikdortgen vs.) kesin.

afiyet olsun

sevgiyle,

Deniz Guney
27-02-2006, 07:23
Misir Surubu

Verecegim tarif birebir misir surubu degil, misir surubunun yerine ayni islevi gorecek suruptur. Yani o an evde yoksa yerine kullanilabilecek suruptur. Agir ve hafif olmak uzere iki cesidi var.Ama en azindan dogal ve kendim pisirdigim icin emin olabiliyorum.Denemek isteyenlere...

2 cup normal beyaz toz seker
1 cup su
1 fiske tuz

su ve sekeri karistirin orta ateste isitin.Kaynama noktasina gelince bes dakika kadar kaynatin.Atesin altini sondurup bir fiske tuz atip karistirin.Sogutun sonra kullanin.

Bu ustteki hafif (light) olani..

Eger agir(dark) istiyorsaniz.Seker ile suyu isitmadan once yukaridaki olculere 1,5 yemek kasigi vanilya ekstrasi veya varsa dogal vanilyaninortasindaki siyah siviyi bicakla kaziyip(dogal olanindan kullanirsaniz isitmadan once bir sure bekletin ki aroma cozulsun) icine atin o sekilde pisirin.

Iki tanim icinde yapabileceginiz sey eger aktarinizda akcaagac tozu yapragi vs.satiliyorsa bir miktar alip yarim cay bardagi kaynar suda demleyip karisimlarin icine ilave edebilirsiniz.Boylece daha yakin bir tat elde edersiniz.

Dileyen olursa ev yapimi pancake surubunu da yazarim.Belirtmeniz yeterli arkadaslar..

Seawinds
27-02-2006, 12:54
Sevgili Deniz, paylaştığın bu bilgiler için çok teşekkürler, eminim hepimizin çok işine yarayacak. :)

Kayıtsız
27-02-2006, 14:07
tarifler icin cok tesekkur ederim. gercekten cok faydali tarifler. hepsini evde yapabilmek harika, ozelliklede alerjik cocuklariniz varsa!
en kisa zamanda deneyecegim.
yeni tariflerinizi sabirsizlikla bekliyorum

sevgiler

Kayıtsız
27-02-2006, 14:21
Ev yapimi jelatin

Bu tarifi pasta ustu, pastanin keki vs.amacli kullaniyorum.Yani hem ic hem susleme anlaminda...

3/4 cup seker
1/2 cup su
1/4 cup kullandiginiz pastada bulunan veya yakisacagini dusundugunuz meyve suyu(limon, portakal,cilek,visne,elma vs.)
4 yumurta sarisi

Bu olculer buyuk boy kelepceli kalipta yapilan bir pasta veya kek icindir.Siz olculerle(ozellikle yumurta) oynayabilirsiniz kullanacaginiz yere gore)

seker,nisasta, ve suyu guzelce kasikla karistirin.Ardindan meyve suyu ilave edin ve tencereyi atese koyarak,karistirmaya ara vermeden orta ateste kalinlasana kadar kaynatin.Sonra atesi kapatin.

Baska bir kapta yumurta sarilarini catalla hafifce cirpin.Bu tenceredeki karisimdan henuz tam manasiyla sogumadan 2 yemek kasigi alip yumurtalarin ustune dokun cabucak karistirin.Bu karisimi yeniden tencereye ilave edin.B kez tenecredeki karisimla ilave ettiginiz yumurtali karisimi birbirine yedirin.Oylece ilinmaya birakin.Ve kullanacaginiz tarifte kullanin daha sonra...

Mesela ben marshmallow yaparken sade su kullaniyorum azatilmis olarak meyve suyu yerine..

birsey sormak istiyorum, buradaki jelatin fondant yapiminda kullanilabilir mi?
yada jell-o yapiminda?
tsekkurler

Kayıtsız
27-02-2006, 15:31
eger elinizde varsa, pecan pie icin kullanilan tart tarifini de ekler misiniz?
tsekkurler....

Kayıtsız
27-02-2006, 15:36
Ev yapimi Marshmallow

Ben pasta kek vs.yaparken genellikle Stewart'in tariflerinden faydalandim yillarin icerisinde..Zira kadincagiz ciftlik kokenli biri oldugundan mumkun oldugunca ev yapimina kacan biri..Tarif'te ona aittir.

Malzemeler:

2.5 yemek kasigi jelatin(ev yapimini bir sonraki mailde yazacagim)
1,5 cup robotta uc kez cekilmis seker
1 cup hafif misir surubu
Cay kasigi ucuyla tuz
2 yemek kasigi vanilya ekstrasi
ayrica yarim cup su
islatilmis firca(pogacalarin ustune yumurta surdugunuz firca yani)
Ustune bulamak icin confectioner's(nisasta ve seker karisimi) seker

yapimi:

1,5 cup soguk suyun icine jelatini parcalayip mikserle iyice eritin.Yarim saat bekletin.Dinlensin.

Kalin tabanli bir tencerede,seker, misir surubu,tuz, yarim cup suyu dusuk isida seker cozulene kadar karistirin.Bu arada tencerenin yanina yapisan seker kristallerini islatilmis firca ile ice itin erisin.

Sonra atesi cok yuksege getirerek,(alinda bu islem icin termometre kullaniliyor termometre derecesi 240 dereceyi bulana kadar)termometreniz yoksa sayet agda kivamina ve bulasikligina gelene kadar kaynatin.Baloncuklar cikana kadar.Sakin yakmayin kahverengi hale getirerek..

Baloncuklar cikmaya baslyinca atesten alin.Mikseri dusuk hizda calistirarak, cozdugunuz jelatini yavas yavas ekleyip..Ardindan mikseri en yuksek hiza cekerek kalin bir hacim alana kadar yaklasik bir 15 dakika cirpin bu karisimi..

Bu adimdan sonra sivi vanilyayi ekleyin.Bir kez daha karistararak birakin.

Simdi bundan sonra iki adim var.Ister yaglanmis iki kasik yardimiyla kucuk toplar yapip sekere bularsiniz, yok ugrasamam diyorsaniz sayet bu karisimi genis bir tepsiye doktugunuz nisasta+seker tozunun ustune bosaltin iyice harmanlayin.Elinizle de bastirarak biraz inceltin.

Bir gece buzdolabinda kendine gelmesi icin birakin.Kesinlikle ustunu ortmeyin veya sarmayin cunku kurumasi lazim.Ertesi gun aldiginizda sayet uzerindeki seker azalmissa yeniden biraz seker tozuna bulayin.Mutfak makasiyla dilediginiz bicimi vererek(kare dikdortgen vs.) kesin.

afiyet olsun

sevgiyle,

2 yemek kasigi vanilya ekstrasi yerine aktardan aldigimiz saf vanilya kullanabilir miyiz? vanilya ekstrasi alkol barindirdigi icin kullanmak istemiyorum.

tesekkurler

Deniz Guney
27-02-2006, 18:53
Sorulara toplu halde burdan cevap vereyim. :)

@Vanilya ekstrasi dedigim sey, alkol iceren ekstra degildir. Markaetlerde kucuk siselerde satiliyor burada(bilemiyorum Turkiye'de var mi?) tamamen imitasyon vanilya ekstrasidir.

Saniyorum Turkiye'de aroma diyorlar hani limon aromasi ,badem aromasi,vs. gibi..

Gercek vanilya pahali oldugu icin secenek olarak yazdim.Dilerseniz gercegini kullanabilirsiniz.Hatta gercegini kullanirsaniz daha yogun bir aroma elde edersiniz.

@Yukardaki jelatini fondant yapiminda kullanmadim kendi adima.. Ben daha cok pasta ustu suslerken orn;limonlu cheesecake'nin ustune limon glazuru yapmak icin vs. kullandim.

@Jell-o yapiminda kullanabilirsiniz bence, cunku seffaf gorunen karisimlarda guzel tutuyor.

@Aksam temel tart hamuru tarifi girecegim. :)

Kayıtsız
28-02-2006, 12:54
Butun sorulara tek tek cevap vermeniz cok guzel. Paylasimlariniz icin tesekkur ediyorum. Yeni tariflerinizi heycanla bekliyoruz

Kolay gelsin. :)

Deniz Guney
02-03-2006, 08:32
Ev yapimi maple surup

1/4 cup koyu esmer seker
1+3/4 cup normal seker
1cup su

1/2 tatli kasigi vanilya aromasi
1/2 tatli kasigi akcaagac aromasi(akcagac yapragini bazende sekerini az suda kaynatarak elde edebilirsiniz)

ilk ucluyu bir tencereye koyup kaynamaya baslayinca kadar isitin.Kaynamaya baslayinca 5 dakika kadar kaynatmaya devam edip ocaktan alin.Icine diger ikiliyi ilave edip karistirin.Tencere Kapagi acik vaziyette sogutun.

Bu yerine gecebilecek en yakin tariftir.

Ama akcaagac bulabilirseniz gercek tarif farklidir.Bu agactan Turkiye'de var mi bilmiyorum.

Seawinds
02-03-2006, 12:57
Teşekkürler Deniz. Türkiye'de Maple Syrup satılıyor fakat cok pahalı 250 ml 20 Dolar. Akçaağaç'da Türkiye'de vardır sanıyorum ana net bir bilgim yok.

Kayıtsız
10-09-2006, 23:24
Ev yapimi jelatin

3/4 cup seker
1/2 cup su
4 yumurta sarisi

Merhaba bu tarifi freezerda bekletilen cheesecake uzerine koysam katiligi nasil olur? Yada dondurma uzerine ? Bende bir tarif var buzlukda durmasi gerek ve icinde jelatin olmasi gerekiyor. Jelatin kulanmak yerine sizin tarifinizi kullansam? ve freezerda bir gece tutsam ertesi gunu tadi nasil oluyor ? kesimi ? sekli?

Tesekkurler

Seawinds
11-09-2006, 14:35
Ben yaptığım şeylerde jelatin kullanmamaya özen gösteriyorum -çok mecbur kalırsam da " Agar - Agar " kullanıyorum - (Carrefour, Migros veya Metro Market'te bulabilirsiniz) dolayısıyla tarifin sahibi Deniz'in bu konuda bilgi vermesi daha doğru olur.

Deniz Guney
19-09-2006, 22:10
Sevgili Misafir,

Ben genellikle pasta vs.de kullaniyorum. Ancak firinda pismis cheesecake uzerine de kullandim bir sorun yasamadim.

Ancak buzlukta duracak kek cesidi icin kullanmadim(dondurulan cheesecake yapmiyorum cunku) ama tahminim cok fazla sertlesebilir dolayisiyla cikinca tadi farklilasabilir, gerci burada acaba kek hamurunun icine mi yoksa ustune mi koyacaksiniz?

Icine koyacaksaniz fazla birsey farketmez saniyorum cunku diger malzemelerle karisacak. Ama ustu icin emin degilim acikcasi cunku en ustte yumurta buzlukta dondugu icin catlama yapabilir gibime geliyor oda sicakligina ulastiginda....

Karar sizin...

Seawinds
21-09-2006, 14:01
Ilgine tesekkurler Deniz...

gilenk
29-11-2006, 13:19
eger elinizde varsa, pecan pie icin kullanilan tart tarifini de ekler misiniz?
tsekkurler....

www.kekevi.com/ sitesinde bulabilirsin. afiyetolsun :)

gilenk
29-11-2006, 13:21
:) bonoffe pie tarifi arıyorum arkadaşlar ltf. yazarmısınız.

Seawinds
29-11-2006, 14:17
Banoffee Pie tarifi burada var ama ben hic denemedim.

http://www.allbakingrecipes.com/baking-recipes/tarts/banoffee-fudge-pie.php

Ingredients: Makes 4

250 g/9 oz Shortcrust Pastry (Tarifi asagida)
75 g/3 oz butter or margarine

50g/2 oz soft brown sugar

30 ml/2 tbsp milk
250 ml/8 fl oz/1 cup condensed milk

3-4 bananas, thickly sliced
Lemon juice
300 ml double (heavy) cream

Method:

Roll out the pastry and use to line a 3 cm/9 in deep loose-bottomed flan tin (pan). Cover with baking parchment and fill with baking beans and bake blind in a preheated oven at 200°C/400°F/gas 6 for about 10 minutes. Remove the paper and beans and bake for a further 5 minutes until light golden.

Meanwhile, heat the butter and sugar in a pan and stir until dissolved. Bring to the boil and boil for 1 minute, stirring continuously. Remove from the heat and stir in the milk and condensed milk. Return to the boil for 2 minutes or until the mixture is golden and very thick, stirring continuously. Arrange the bananas in the pastry case and sprinkle with a little lemon juice. Cover completely with the fudge and leave to cool. Chill for 45 minutes until set. Whip the cream and pile on top of the pie. Decorate with extra banana, sprinkled with lemon juice, if you wish. Serve within 2–3 hours.

Short Crust Pastry:

Shortcrust pastry (basic pie crust) is the most versatile pastry (paste) and can he used for all kinds of applications, mainly tarts and pies. It is usually baked at 200°C/400°F/gas mark 6.

Ingredients: Makes 350 g / 12 oz

225g/8 oz/2 cups plain (all-purpose) flour
2.5 ml/0.5 tsp salt
50g/2 oz lard (shortening)

50g/2 oz butter or margarine

30—45 ml/2—3 tbsp cold water

Method:

Mix together the flour and salt in a bowl, then rub in the lard and butter or margarine until the mixture resembles breadcrumbs. Sprinkle the water evenly over the mixture, then mix it in with a round-bladed knife until the pastry begins to form large lumps. Press together gently with your fingers until the pastry forms a ball. Roll out on a lightly floured surface until smooth, but do not over-handle. Wrap in clingfilm (plastic wrap) and chill for 30 minutes before use.

Seawinds
29-11-2006, 14:19
Ayrica Google'da "Banoffee Pie" olarak arattirdiginizda bircok tarife ulasabilirsiniz.

haberok
28-12-2008, 20:14
Merhaba..Öncelikle tarifleriniz için teşekkür etmek istiyorum..

Verdiğiniz ev yapımı jelatini şeker hamuru yapımında kullanabilir miyim acaba? Yardımcı olursanız sevinirim..